Wat is snowboarden?

1.Wat is Snowboarden

Wat snowboarden inhoud is dat het net als skiën een wintersport is waarbij je van een hoogte punt naar beneden glijdt, maar snowboarden is anders dan skiën. skiën is met twee stokken en twee skiplanken op elke voet terwijl snowboarden een hele grote plank is waarbij je op twee voeten staat. Het is net surfen maar op sneeuw in plaats van het water. Snowboarden moet je daardoor eigenlijk zien als een combinatie tussen surfen en skiën. De grote plank komt eigenlijk van de surfboard zelf alleen waren er een keer schoenen op vastgemaakt en zo is de surfboard in principe ontstaan. Door de jaren heen is dit ook veranderd, want nu lijk het niet meer op een surfboard. Dit komt omdat de punten rond zijn gemaakt en er zijn nu ook schoenen eraan vast gemaakt. Met snowboarden zit ook een gevaar. Je kan namelijk makkelijk vallen als je jou balans niet kan vinden. Hiermee kan je voornamelijk breuken maken zoals in de pols, de armen en of de schouders. Terwijl bij het freestylen komt heel veel hoofdletsel.

2. Subcategorieën Snowboarden

Naast snowboarden heeft het ook subcategorieën. Je hebt Freeride, freestyle en alpine boarden. Alpine boarden is in principe je gewoonlijke snowboarden. Freeride snowboarden is eigenlijk snowboarden maar dan naast de pistes. In plaats van de pistes ga je simpel weg gewoon van de berg naar beneden op je eigen tempo, of het nou snel of langzaam is. Als je juist off-piste doet kan je ook best wel gevaar lopen door het ander soort sneeuw dat het gebied daar te bieden heeft, ook heb je het risico’s op lawines. Terwijl het een groot gevaar is, is het voor de rest eigenlijk de beste opties voor snowboarders. Freestyle snowboarden is meer dat je stuntjes en trucjes uit haalt, net als wat je doet bij skateboarden. Net als skateboarden heb je met freestyle ook obstakels zoals rails en boxen of half-pipes die je kan gebruiken. Natuurlijk is het niet nodig maar de opties is er. Tot slot bij alpine boarden moet je juist zo snel mogelijk naar beneden gaan terwijl je goed door de bochten heen kan rond om de paaltjes. Met deze categorie worden ook de meeste wedstrijden gehouden. Voor de rest heb je ook nog Touren. Touren houdt in dat je in principe zoals het woord al benoemd gaat Touren en gewoon rond gaat met je snowboard en naar bepaalde plekken gaat om te reizen.

3. Snowboard trucjes en technieken

Ook al ziet snowboarden er best makkelijk uit heeft het toch technieken die je moet leren. In principe is het gewoon twee bochten die je kan maken met de snowboard: de front-side en de back-side. De back-side gebruik je alleen maar als je van achter een bocht maakt naar een richting. Dit doe je door middel van je rug naar de berg toe te leunen en een front-side doe je als je gezicht naar de berg toe draait. Dit zijn in principe alle technieken die je moet weten om te kunnen snowboarden. De sport zelf is niet zo complex als je denkt maar vereist wel veel concentratie.

Met snowboarden heb je ook trucjes die je doet tijden bijvoorbeeld het Freestylen. In principe bestaan deze trucjes uit Spins, Flips, Ollies en slides. Met de slides heb je de 180 spin, de 360 spin, de 720 spin en de 1080 spin. In principe houdt het in dat iedere spin simpel weg gewoon een extra draai maakt, bijvoorbeeld een 180 spin is een halve draai, een 360 spin is een hele draai, een 720 spin zijn het twee draaien en een 1080 spin heeft 3 draaien. Met de Ollies doe je eigenlijk alleen maar dolfijnbewegingen met je snowboard. Het enige verschil alleen is dat met een Nollie doe je het aan de achter kant in plaats van de voorkant. Een front en back flip zijn gewoon salto’s in de lucht alleen met een backflip doe je een achterwaartse salto in de lucht. Tot slot, de slide is een truc waarbij je de snowboard op een glad stuk zoals bijvoorbeeld een rails of een box glijdt. Zoals benoemd, deze trucjes klinken eigenlijk simpel maar het is moeilijker dan je denkt, met deze trucjes moet je daarom ook voorzichtig doet voor dat je iets breekt.

4. Soorten wedstrijden

Zoals benoemd worden er in principe ook wedstrijden gehouden, van normale gezellige vakantie wedstrijden tot zelfs de Olympische spelen en de XGames voor snowboarden. In de Olympische Spelen is het niet zo veel speciaal vergeleken met de andere sporten die de spelen te bieden heeft. In de Olympische spelen doe je meer en deels alpine-boarden. Je moet zorgen dat je zo snel mogelijk naar beneden komt en uiteindelijk de snelste tijd behaalt om te winnen, Uiteindelijk is de prijs dat jij Olympisch kampioen wordt. Daarnaast heb je ook de XGames voor Wintersport, omdat snowboarden best gevaarlijk kan zijn is het zo dat het ook behoort tot de XGames. De XGames staat bekend om de gevaarlijke sporten die zij organiseren en uitvoeren. De XGames worden jaarlijks gehouden tussen januari en februari voor in dit geval de Winter Games. De wedstrijden die zij voor snowboarden te bieden hebben zijn: Slopestyle, Snowboardcross, Halfpipe, Big Air en de Best Method. Meestal zijn het daarom ook meer en deels durfallen die aan deze soort wedstrijden meedoen.

5. Soorten arena’s

Ook in snowboarden heb je speciale arena’s of gebieden in dit geval waarop je dit soort wedstrijden kan uitvoeren. Je hebt klein slaloms, reuzenslaloms, Parallelle slaloms en Parallelle reuzeslaloms. Het verschil tussen een kleine en een reuze slalom is dat met een reuze slalom je grotere bochten kan maken waarbij je meer ruimte hebt maar dan moet je ook sneller zijn. Het verschil tussen normale en parallelle slaloms is dat bij parallelle slaloms je twee slaloms parallel worden uitgezet en is het eigenlijk een soort een tegen een wedstrijd naast elkaar. Voor de rest heb je ook arena’s voor freestyle snowboarden zoals: Halfpipe, Slopestyle en Big Air. Bij een Halfpipe moet je met je board op hoge snelheid aan de verticale kanten sturen. En dan maakt hij een grote en speciale truc om het te laten zien aan de jury. Slopestyle is simpel weg dat je gewoon parcours en obstakels voor je hebt die je moet ontwijken. Tot slot met de Big Air is er een enorme schans gemaakt zodat als je omhoog gaat een super goeie maar ook moeilijke trucs kan maken.

 

6.Tot slot

Ten sloten is dit in principe wat snowboarden in houd en wat de sport allemaal te bieden heeft. Het is een leuk maar ook gevaarlijke sport dat risico’s kan dragen maar ook veel plezier. Als je op vakantie naar bijvoorbeeld de Alpen gaat is het proberen het totaal waard.