Snowboarden en waar?

Snowboarden is een populaire sport die ontstaan is tussen 1960/1970. Een groep surfers wilde hun passie die ze altijd op het water beoefende, ook in de sneeuw praktiseren. Snowboarden is sindsdien tot de dag van vandaag een echte hype en een olympische sport.

Bij snowboarden sta je in tegenstelling tot skiën waarbij je voeten los zijn op een bord met bindingen. Je beide voeten staan naast elkaar en je tenen wijzen naar het bord


Verschillende stijlen

Snowboarden heeft een aantal verschillende stijlen, waaronder alpine, freeride, slalom en freestyle snowboarden. Freestyle snowboarden bevat schansen sprongen en stunts, vaak zijn hiervoor aparte stukken op de piste aangelegd waar je dit kan beoefenen, dit worden ook wel snowboardparken genoemd. Hier worden tricks uitgevoerd als grabs, spins en halfpipes. De snowboarders kunnen ook deelnemen aan het evenement Winter X waarbij zij hun freestyle skills kunnen overtuigen aan de jury. Freeride snowboarden is het snowboarden op stukken die niet geprepareerd worden door pistenbullys. Dit is dus voor degene die het gevaar opzoeken, hier zijn al meerdere mensen bij om het leven gekomen omdat zij onder een lawine belande. Tegenwoordig bestaat er uitrusting tegen lawines waarmee je verantwoord kunt freeriden. Het beoefenen van deze manier van snowboarden vergt een hoop ervaring, je moet overweg kunnen met de diepe sneeuw, grote rotsen en de bomen die er liggen. Slalom snowboarden is een competitieve stijl van snowboarden waarbij je onder tijdsdruk zo snel mogelijk naar beneden moet slalommen, dit is ook een olympische sport. Slalom snowboarders hebben vaak een achtergrond in alpine snowboarden wat hieronder beoordeelt beschreven wordt, hierdoor hebben zij alvast een voordeel in hun snelheid. De slalomwedstrijden zijn altijd uitermate spannend, het publiek zit altijd op het puntje van hun stoel. Bij alpine snowboarden is het doel om zo hard mogelijk van de meest steile pistes naar beneden te snowboarden. De snowboards die alpine snowboarders gebruiken hebben een stijver en smaller ontworpen snowboard dan normale snowboards, reden hiervoor is omdat wanneer er hoge snelheden bereikt worden en er op harde sneeuw efficiënte bochten gedraaid kunnen worden. Deze bochten draaien ze door te carven. Dit is een techniek waarbij ze scherpe bochten draaien door met hun snowboard diep in de sneeuw te graven.

Als je wilt beginnen met snowboarden is het verstandig om eerst op les te gaan, totdat je het draaien van bochten, remmen en hier en daar wat basistricks beheerst. Zodra je meer ervaring opdoet kun je steilere pistes pakken, mooiere tricks toepassen en zonder begeleiding snowboarden.

Door de jaren heen heeft de snowboardcultuur echt een eigen gemeenschap ontwikkeld, waarmee zij evenementen organiseren en bijwonen zoals winter X en de olympische winterspelen. Dit zijn plaatsen die de beste snowboarders bij elkaar brengen en een eenheid vormen met hun aanhang.

Ook brengt snowboarden (net als bij elke andere sport) risico's met zich mee. Daarom is het van groot belang om met de juiste uitrusting op het board te stappen. Dit bedraagt een helm, polsbeschermers en om de ogen te beschermen een skibril. Ook is het belangrijk altijd even de weersverwachting te checken om af te stemmen hoe warm je jezelf kleed. Volg uiteraard ook altijd de adviezen van de mensen die werken in het gebied waarin u zich bevindt.

Omdat wintersportvakanties over het algemeen vrij duur zijn is het niet voor iedereen weggelegd om te gaan snowboarden in Oostenrijk, Frankrijk, en Zwitserland. Maar daar hebben wij in Nederland een oplossing voor, op 5 verschillende locaties in het land liggen indoor ski parken. Waar je spullen kan huren en voor een paar uur mag snowboarden. En om de ervaring echt compleet te maken zit er ook nog eens een Apres ski bij inbegrepen.

Mooiste skigebieden

Voor de mensen die wel de echte sneeuw op willen zoeken heb ik hier in verschillende wintersport landen de beste gebieden op een rij gezet.


Oostenrijk;

Om van start te gaan beginnen we met het gebied Saalbach-Hinterglemm ook wel het Nederlandse Oostenrijk. Een groot deel van de mensen die hier skiën is of spreekt Nederlands, ideaal natuurlijk voor wanneer je Duitse taal wat onderontwikkeld is. Ook biedt het 270 kilometers aan piste voor begin en gevorderd, een bruisende apres ski en moderne liften. Zoekt u nog een restaurant voor op de piste? Breng een bezoekje aan de geitenstal, prachtig uitzicht met heerlijk eten.

Ischgl is ook een ware aanrader voor de liefhebbende wintersporter. Dit komt mede door het ruime aanbod aan kilometers skigebied, pistes voor lerend en ervaren, een skiroute die uitkomt in Zwitserland en de goeie apres ski. Mocht u na het skiën of savond's voor het uitgaan een plekje zoeken om een drankje te doen bent u bij 'de kuhstall' aan het goede adres.

Frankrijk;

In Frankrijk is aan pistes geen gebrek, in Les trois Vallees ligt maar liefst 600 kilometer piste. Het bied een enorm aanbod aan activiteiten, moderne skiliften en de heerlijke Franse keuken

Al hou je van prachtige uitzichten is Chamonix- Mont Blanc echt iets voor jou. Het is een prachtig skigebied met een mix van traditionele en moderne architectuur. Maar word vooral bezocht door het mooie uitzicht op de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc. Ook heb je hier voor de free Riders prachtige off piste routes maar denk er wel aan veilig op pad te gaan.

Zwitserland;

Als u gaat skiën in Zwitserland wordt u overstroomt met luxe mocht u daarnaar op zoek zijn is St. Moritz een echte aanrader voor u. het bied gevarieerde pistes, toffe winteractiviteiten zoals bobsleeën en ijsklimmen en het heeft een heerlijk restaurant met een prachtig uitzicht genaamd Chesa Chanterelle.